15 راه برای تقویت خلاقیت کودکان
03 فروردین

۱۵ راه برای تقویت خلاقیت کودکان

اهمیت تقویت خلاقیت کودکان در چیست؟

کودکی دوره مهمی از زندگی انسان است که رشد فکری و مغزی و در واقع بستر تفکر ما در آن شکل می گیرد. در این دوره سنی مغز تشنه یادگیری و شناخت جهان پیرامون خود است ، تقویت خلاقیت کودکان در این برهه سنی روشی است که باعث بروز استعداد های نهفته کودک و در نتیجه انتخاب یک مسیر درست برای آینده او می باشد.

راههای مختلفی برای تقویت تفکر خلاق در کودکان وجود دارد که در زیر ۱۵ راه تقویت خلاقیت کودکان را شرح خواهیم داد.

۱-کاوش در فضا

تفکر در مورد جهان پیرامون و فضا همواره تصورات کودکان را به خود جلب کرده و برای آنها جذابیت زیادی دارد. شاید خود ما زمانی از کودکی خود را صرف تماشای ستاره ها و چگونگی پیدایش آنها در شب کرده باشیم . بنابراین قراردادن کودکان در فعالیت های مرتبط با فضا می تواند یکی از روش های خوب برای تقویت خلاقیت آنها باشد.

فعالیت های خلاقانه بسیاری وجود دارد که می توانید برای تقویت علاقه کودکان به فضا انجام دهید ، برای مثال می توانید از دانش آموزان خود در کلاس علوم بخواهید داستانی را که درباره فضانوردی که به ماه سفر کرده بگوید و یا از آنها بخواهید که با تخیل خود نظرشان را در رابطه به جهان پیرامون بر اساس مشاهدات خود بیان کنند.

همچینی می توانید خلاقیت کودکان را در رابطه با فضا و انجام فعالیت های هنری مرتبط با آن تقویت کنید . شما می توانید فعالیت های هنری عمیق تری را ترتیب دهید تا کودکان خود را ترغیب کنند در رابطه با فضا بیشتر بیاموزند.مدل های هنری و کاغذی از منظومه شمسی یک گزینه عالی هنری برای کودکان است.

تقویت علاقه کودکان شما به فضا  از طریق فعالیت های هنری و یا تقویت تخیل انها می تواند به شما کمک کند تا مرکز آموزشی و حتی خانه را به محیط خلاقانه تری برای کودکان تبدیل کنید.

۲- ساخت هدایا

تهیه هدایا با کودکان باری دوستان و آشنایان می تواند راهی عالی برای نشان دادن لذت های هدیه دادن به آنها باشد. مشارکت دادن آنها در ساخت هدیه و اهدای آن به دیگران می تواند یک روش خوب باشد برای اینکه کودکان بتوانند از دوستان خود تشکر کنند.

ساخت هدایای هنری و کوچک مانند دستبند ها و زیور آلات ، نقاشی و یا حتی تزئینات چوبی می تواند فضای خوبی را برای تقویت خلاقیت کودکان در اختیارمان قرار دهد.

با بزرگتر شدن بچه ها ، ممکن است بخواهند وسایل پیشرفته و شخصی سازی شده را برای افرادی که دوستشان دارند تهیه کنند. آنها ممکن است مناظری را از مکانهایی که خانواده شما از آن لذت می برند نقاشی کنند ، یا ممکن است به کارهای پیشرفته ای در زمینه نجاری ، مجسمه سازی یا کاردستی دست پیدا کنند. تهیه و ساخت هدایا راهی عالی برای تشویق خلاقیت و در عین حال کمک به بچه ها برای رشد عاطفی است.

۳- با کودکان خود کاردستی یا اسباب بازی های هنری بسازید

ساخت اسباب بازی های هنری یا همان کاردستی یکی دیگر از راههای تقویت خلاقیت کودکان است . یکی از روش های خلاقانه مناسب ، که به کودکان این امکان را می دهد ضمن تقویت مهارت های حرکتی خود لذت ساخت چیزی با دو دست خود را بیاموزند. با کودکان می توانید انواع مختلفی از کاردستی مانند هواپیما و یا گل بسازید و یا همچنین کاردستی های علمی را نیز در مدل های ساختی قرار دهید.

روش های مختلفی برای ساخت کاردستی وجود دارد اما باید به موضوع دقت نماییم که کاردستی با توجه به سطح مهارت کودکان باشد . در سنین پایین ساخت مدل های ساده تر و در سانین بالاتر ساخت مدل های پیچیده تر

ساخت کاردستی های خانوادگی مانند خانه پرنده ، ساخت میز و … همراه با مشارکت کودکان و فرزندان در ساخت آن در کنار تشویق ، علاوه بر تقویت خلاقیت می تواند به افزایش اعتماد به نفس آنها نیز کمک کند.

۴- تشویق کودکان به استفاده از اسباب بازی های ساختنی

ساخت اسباب بازی های ساختنی مانند داناکیدز می تواند راه خوبی باشد برای اینکه کودکان و بچه ها راه حل مساله را یاد بگیرند و تصورات ذهنی خود را تقویت کنند. همواره زمان کافی را برای کار کردن کودکان با اسباب بازی های ساختنی اختصاص دهید و آنها را تشویق کنید تا مدل مورد علاقه خود مانند خودرو ، هواپیما و یا گل را بسازند.آنها با استفاده از ابزار هایی که در اختیار دارند در ذهن خود مدلسازی کرده و به روش های گوناگون برای ساخت آن می اندیشند که این خود باعث تقویت خلاقیت می شود.

این مطلب را نیز از دست ندهید!  دومینو چیست ؟

همواره فضای کافی را برای استفاده کودکان و بچه ها از اسباب بازی های ساختنی مانند مهندسی خلاقیت داناکیدز در اختیارشان قرار دهید. اجازه دهید آنها ذهن خود را به چالش بکشند تا از خلاقیت خود برای حل مسائل مختلف استفاده نمایند.

استفاده از اسباب بازی های ساختنی یکی از راههای عالی و جذاب برای تقویت خلاقیت کودکان است.

۵- استفاده از اپلیکیشن ها و گجت ها

این تصور درستی است که استفاده بیش از حد بچه ها از برنامه ها و یا مویایل ها مضراتی را خواهد داشت مثلا تماشای دائم تلویزیون برای تمام یک روز اصلا مناسب نیست! اما استفاده کنترل شده از این ابزار ها می تواند به تقویت خلاقیت آنها کمک کند.

برنامه های مختلف وجود دارد که به خلاقیت کمک می کند و یا بازی های پرورش خلاقیت نیز می تواند مثبت تلقی گردد. برای مثال اپلیکیشن های آموزش زبان انگلیسی و یا بازی های ذهنی که عملکرد حرکتی آنها را تقویت کند.بازی های ویدیویی همچنین می توانند به تقویت توانایی های تفکر خلاق بچه ها کمک کنند. برخلاف انتظارات والدین ، ​​بازی های ویدئویی  در صورتی که به درستی و متناسب با سن آنها انتخاب گردد و زمان مناسبی برای آن اختصاص داده شود گزینه بدی برای فرزندان نیست. انجام این بازی ها می توانند توانایی فرزند شما را در تفکر خلاقانه و حل مشکلات تقویت کنند.

مچددا تاکید می کنیم با اینکه انجام بازی ها و کار کردن کنترل شده کودکان و فرزندان با موبایل و بازی های ویدئویی می تواند به تقویت خلاقیت آنها کمک کند ، نمی تواند جایگزین فعالیت های عملی و واقعی گردد.

۶- استفاده از سالن های ورزشی و بازی

زمین های بازی و یا سال های ورزشی سرپوشیده فضای متاسبی برای بازی های سرگرمی و خیالی برای کودکان است . فضاهای ورزشی یکی از ابزار های مناسب برای والدین و مربیان است تا به وسیله تقویت تخیل و انجام حرکات مهارتی بتوانند قوه تخیل کودکان را تقویت کنند و خلاقیت آنها به روز دهند.

ایجاد یک محیط خلاقانه برای انجام بازی های سنتی نیز از مزایای استفاده از سالن های ورزشی است . در انجام حرکات مهارتی در فضای باز کودکان می توانند خلاقیت خود را بروز دهند.

۷- با فرزندان و کودکان خود آشپزی کنید

آیا تا به حال سعی کرده اید تا با مشارکت کودکان خود آشپزی نمایید؟

در حالی که پخت و پز با بچه ها می تواند هرج و مرج هایی داشته باشد ، گزینه ای برای آموزش مهارت های مهم زندگی است در حالی که بچه ها توانایی های خود را برای حل خلاقانه مشکلات تقویت می کنند.وقتی فرزندان شما کودک هستند ، آنها را با دستور العمل های آسان مانند عذاهای ساده شروع کنید.

آشپزی با کودکان

در حالی که آشپزی با بچه ها ممکن است زمان بر و خارج از حوصله باشد اما انجام آن با رعایت اصول و موارد ایمنی می تواند باعث شود علاوه بر اینکه از آشپزی با کودکان لذت می برید به آنها می آموزید که یک فعالیت ارزشمند را که در زندگی آینده آنها مهم خواهد بود را فرا می گیرند.

با این کار نه تنها ها باعث تقویت خلاقیت آنها می شویم که آنها مهارت حل مشکلات و مدیریت زمان را یاد می گیرند.

۸- تقویت خلاقیت کودکان با استفاده از انجام فعالیت های هنری

انجام فعالیت خلاقانه هنری با همکاری و مشارکت کودکان در خانه یکی از راههای مناسب برای ایجاد یک محیط خلاقانه در خانه است. هنر یکی از روش های مهم برای بروز خلاقیت و توانایی کودکان است. مهارت های حرکتی آنها را تقویت می کند و باعث می شود استعداد های خود را کشف و بروز دهند.

برای انجام فعالیت های هنری که خلاقیت کودکان را تقویت کند می توانید از ابزارهای مختلفی مانند اشکال کاغذی پک اوریگامی استفاده کنید . یکی از محصولات مهیج در این زمینه داناپی پر می باشد که به شما در ساخت اشکال مختلف هنری کمک کند.

با انجام فعالیت های هنری به کودکان اجازه می دهید تا خلاقیت خود را کشف نمایند و توانایی ها و استعداد های خود را بهبود بخشند.

۹- به آنها یاد دهید تا در منزل موسیقی پخش کنند

یکی دیگر از راههای تقویت خلاقیت کودکان پخش موسیقی همراه با فرزندان و کودکان در خانه است . شما می توانید ابزارهای ساده نواختن موسیقی را در کودکی در اختیارشان قرار دهید و یا اینکه آنها را در کلاس آموزش موسیقی ثبت نام کنید.

هرچه فرزندان شما به سن مهد کودک نزدیک تر می شوند ، می توانید اصول اولیه را به آنها بیاموزید یا آنها را برای کلاس های مقدماتی موسیقی ثبت نام کنید. با بزرگتر شدن آنها فرصت بیشتری را برای ادامه حرفه ای در این زمینه دارند و اگر می خواهند ابزارهای دیگری بیاموزند و در ساخت موسیقی مهارت بیشتری داشته باشند می توانند به گروههایی مانند گروه مدرسه ،  ارکستر بپیوندند. آموزش آنها برای پخش موسیقی بخش مهمی از کشف خلاقیت آنها و نیز تقویتشان در موسیقی محسوب می شود.

این مطلب را نیز از دست ندهید!  اعلام نتایج جشنواره ملی خلاقیت و مهارت داناکاپ 1400

۱۰- تقویت خلاقیت با عکاسی

امروزه با افزایش فناوری ابزارهای مختلفی برای عکاسی وجود دارد. کودکان اغلب نسبت به عکاسی و ثبت تصاویر از خود ذوق نشان می دهند . شما می توانید با آنها همراهی کرده و در قالب یک کار مشترک در طبیعت با آنها عکسی نمایید . در این حین آنها را تشویق به گرفتن تصاویری با کیفیت و ماندگار نمایید.

سپس تصاویر گرفته شده را در یک آلبوم و یا اتاقکی نصب نمایید . اینکه کودکان بتوانند تصاویری که خود ایجاد نموده اند به صورت یک پروژه مشترک مشاهده نمایند می تواند به تقویت خلاقیت کودکان کمک نماید.

۱۱- به اردوهای علمی و سفر های خلاقانه برویدسفر با کودکان

انجام سفرهای کوتاه یا اردوهای علمی به محیط های مختلف با مناظر و طبیعت متفاوت می تواند به تقویت قوه تخیل کودکان کمک نماید و کمک کند تا آنها محیط پیرامون را بهتر بشناسند. این سفرها عموما به معنی مسافرت های طولانی نیست و می تواند بازدید از یک موزه که روشی برای ترویج تفکر خلاق هستند نیز بروند.

شاید تصور کنید موزه ها برای افراد مسن می باشد اما باید بدانید موزه های هنری می تواند به تحریک ذهن کودکان کمک کند.

۱۲- با کودکان خود فیلم های هنری تماشا کنید

تماشای فیلم های هنری با بچه های خود یک راه عالی برای برانگیختن خلاقیت آنهاست – حتی اگر همه آنها از ذهنشان فراموش شوند.فیلم های هنری می تواند خلاقیت بچه ها به هنر را برانگیزد و باعث شود که آنها به تفکر خلاقانه درباره دنیای اطراف خود بپردازند. شما همچنین می توانید از بچه هایتان در مورد تماشای این فیلم ها سؤال کنید یا آنها را ترغیب کنید تا به طور جدی درباره محتوای فیلم ها فکر کنند.

می توانید قبل از انجام یک فعالیت علمی و یا هنری فیلم اموزشی آن را از قبل تماشا کنید . این کار باعث می شود کودکان سعی کنند فیلم ها را خوب فرا گیرند و در انجام فعالیت علمی و یا هنری مرتبط با آن تفکر خلاق کودکانه خود را به کار گیرند.

البته باید در انتخاب فیلم ها دقت شود ، انتخاب نامناسب می تواند نتیجه معکوسی دهد.

۱۳- بازی های پرورش خلاقیت

بازی های پرورش خلاقیت یک روش خوب دیگر برای تشویق بچه های شما به  تقویت خلاقیت است.این بازی ها طیف های گسترده ای را مانند دسته های پازل ، دومینو و یا هوش مالی در بر می گیرند.بازی های پرورش خلاقیت به کودکان روش حل مساله را می دهد تا مشلات را حل کنند و درمورد دوره عملشان تصمیم گیری کنند و نیز می تواند باعث افزایش تفکر خلاق شود.

انجام بازی های پرورش خلاقیت با  بچه های خود ، می توانید به آنها کمک کنید خلاقیت خود را تقویت کنند، در حالی که به آنها اجازه می دهید تصورات خود را کشف کنند.

۱۴- کودکان را نیز در کلاس های بعد از مدرسه ثبت نام کنید

برنامه های بعد از مدرسه یک راه عالی دیگر برای شماست که بتوانید محیط کودک خود را کمی خلاقانه تر کنید.در حالی که کودک شما در خانه و مدرسه درگیر فعالیت های هنری و موسیقی قرار خواهد گرفت ، پس از برنامه های مدرسه نیز می تواند توانایی های
برنامه های بعد از مدرسه روشی عالی برای غنی سازی یادگیری کودک و بهبود توانایی های آنها در فکر کردن خلاقانه است.خلاقانه خود را در مواردی که علاقه مند هست  تقویت کند.

در کلاس های فوق برنامه خارج از مدرسه کودکان می توانند در یک محیط اجتماعی مهارت های اجتماعی خود را تقویت کنند . کودکان در این محیط ها با همسالان خود ارتباط بر قرار می کنند و به تقویت خلاقیت کودکان کمک می نمایند.

۱۵- خواند کتاب و داستان سرایی باعث تقویت خلاقیت کودکان می شود

خواندن و داستان پردازی مطمئناً بخش مهمی از ارتقاء خلاقیت در کودکان شما هستند. کودکان عاشق داستان ها هستند . شما می توانید پس از خواندن داستان های مختلف برای آنها علاوه بر تقویت تخلیلات ذهنی ، در سنین بالاتر تشویق به داستان سرایی نمایید.

با بزرگتر شدن و افزایش توانایی آنها در خواندن و نوشتن ، از آنها در مورد محتوایی که خوانده اند سوال کنید . در قصه گویی و داستان سرایی با کودکان مشارکت نمایید و کمک نمایید تا تخیلات ذهنی خود را پیاده نمایند.

داستان خوانی و داستان سرایی نیز از جمله راه حل های افزایش تقویت کودکان است.

آیا شما نیز روش هایی را انجام داده اید که به تقویت خلاقیت کودکان و پرورش ذهن آنها کمک کرده باشد؟

به این مطلب امتیاز دهید
واحد روابط عمومی

مدیر روابط عمومی

کارشناس روابط عمومی//

Comment (1)
هانیه خلج
7 فروردین 1399

سلام ، ممنونم از مقاله جامع و کاملتون ، ۱۵ موردی که گفته بودین بسیار خوب بود ، جالب اینکه بزخی از این موارد رو خودم هم انجام دادم، مثل کاردستی

پاسخ

ارسال دیدگاه

طراحی و پشتیبانی توسط پارسیاایده